Sök efter:

Midsommar i Saltvik

Att fira midsommar är en gammal tradition på Åland. På midsommarkvällen samlas folken i byarna. De reser gemensamt stången, som på förhand smyckats och lövats.

Det behövs en hel del mankraft för att med hjälp av så kallade saxar och rep långsamt resa stången.  Stångkaptenen leder arbetet, som numera ofta underlättas av vinschar.

När stången är uppe sjunger man Ålänningens sång och dansar ringdans.

I Saltvik reses midsommarstänger på följande platser:

Högtomt
Solbacka
Tengsöda
Bertbyvik

Mer info finns i kommunens informationsblad Saltvik Informerar!

Vad finns på en midsommarstång?

Högst uppe på stången står fäktargubben. Det är en liten träfigur som ofta är klädd i vit skjorta och väst. Fäktargubben fäktar med armarna för att bönderna skall få en god skörd.

Under fäktargubben sitter en vimpel. Efter att Åland fick sin egen flagga 1954 har de flesta vimplarna de åländska färgerna.

Därefter hittar du fyra små segelbåtar. De roterar i vinden och symboliserar den åländska sjöfarten.

Kronorna är midsommarstångens mest synliga prydnad. Att laga dem tar lång tid. Traditionellt är det kvinnorna i bygden som binder dem. Kronorna består av papper i olika färger. Det klipps och lindas kring en stålstomme. I skärgården används inte kronor, utan kransar av blommor och löv.

Magiska krafter

På midsommarnatten händer en del märkliga saker. Här är några exempel, men kom ihåg att de fungerar bara just den här natten.
 
- Om du rullar dig i daggigt gräs på midsommarnatten försvinner fräknar och finnar.
- Om du plockar sju olika sorters blommor och sover med dem under kudden, så kommer du att drömma om din tillkommande.
- Vill du veta något om det kommande året i största allmänhet kan du sätta dig under ett gammalt äppelträd. Det går också bra om du sätter dig på taket till ett hus som flyttats tre gånger – det har samma effekt!